Melda Onur’dan GDO’lu pirinç için Mehdi Eker’e soru önergesi

Haber: Alper Tolga Akkuş (Yeşil Gazete)

2 Mart’da Mersin Limanı’nda el konulan 23 ton pirincin GDO’lu çıkması ile başlayan süreç ile ilgili CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, TBMM’ye Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yazılı olarak yanıtlaması talebi bir soru önergesi verdi.

Melda Onur bugün Mehdi Eker’in yanıtlaması talebi ile TBMM’ye GDO’lu pirinç konusunda soru önergesi verdi

Bakan Eker’in Açıklaması

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker

Gazetelere GDO’lu pirinç konusunun yansımasından sonra Eker, “Benim size Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak söylediğim şey şu, vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler. Çünkü ne Türkiye’de ne dünyada GDO’lu pirinç üretimi söz konusu. Bunun bu şekilde ticarete konu edilmesi söz konusu değil. Bazı araştırmalar yapılmış, doğrudur ama bunlar, böyle tohum haline getirilip, geliştirilip, satılıp, bundan pirinç üretilip dünyaya da bunun yayılması… Şu an itibarıyla böyle bir şey yok. O nedenle vatandaşın endişe etmesine de gerek yok.” şeklinde açıklama yapmıştı.

Ayşe Bereket’in Yeşil Gazete’de Yayınlanan Yazısı

Ayşe Bereket’in bakanın açıklamalarından sonra yürüttüğü titiz çalışma sonucunda Yeşil Gazete’de yayınlanan yazısı üzerine soru önergesi verildi

Konu ile ilgili araştırma yapan Ayşe Bereket’in Yeşil Gazete’de yayınlanan, “Mehdi Eker’in büyük çelişkisi: Pirinç, Bakan’a göre güvenli, Bakanlığa göre riskli” başlıklı yazısında ise Tarım Bakanı’nın “GDO’lu pirinç yoktur” açıklaması birçok kaynak referans gösterilerek çürütülmüştü.

Melda Onur’un soru önergesinde de gazetemizde yer alan Ayşe Bereket’in yazısına atıfla, “18.04.2013 tarihinde yesilgazete.org adlı haber sitesinde Ayşe Bereket’in yazısıyla kamuoyuna taşınan yazıda belirtildiği gibi” ibaresi ile Mehdi Eker’e hitaben yöneltilen 4 soru ile  Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı’nın konuya açıklık getirmesi isteniyor.

Melda Onur’un TBMM’ye bugün verdiği soru önergesinin tam metni şu şekilde:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,

Aşağıdaki sorularımın Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Melda Onur

İstanbul Milletvekili

02.03.2013 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Mersin Limanı’nda 3 Türk Firması Tat Bakliyat, Tiryaki Agro Tarım ve Göze Tarım’ın ABD’den ithal ettiği 23 bin ton pirince el koymuştur. Mersin Cumhuriyet Savcılığı, Tat Bakliyat’a ait 3 parti halinde ithal edilmiş 8000 ton pirincin incelenmesi için 25 ilin Tarım Müdürlüğü’ne talimat göndermiş, Manisa’da market raflarında satışa sunulan Tat marka pirincin GDO’lu olduğu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın İzmir’deki laboratuvarında tespit edilmiştir. TÜBİTAK numunelerde var/yok testi yaparak GDO tespit etmiştir.

Yaşanan olaylar üzerine 10.04.2013 tarihinde Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yöneltilen sorulara karşılık Bakan Eker, ”Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak söylediğim şey şu, vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler. Çünkü ne Türkiye’de ne dünyada GDO’lu pirinç üretimi söz konusu. Bunun bu şekilde ticarete konu edilmesi söz konusu değil” ifadelerinde bulunmuştur. Oysa GDO’lu pirincin tohum haline getirildiği, geliştirildiği ve dünyaya yayıldığı Bakanlığın da takibinde olan ve bilinen bir gerçektir.

Öte yandan, 18.04.2013 tarihinde yesilgazete.org adlı haber sitesinde Ayşe Bereket’in yazısıyla kamuoyuna taşınan yazıda belirtildiği gibi, Ekoder tarafından 6-7 Ekim 2012 tarihlerinde Bursa’da gerçekleştirilen GDO’ların Sosyal ve Hukuksal Boyutu Çalıştayı’nda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilisi sunum yapmıştır. Bu sunumda yetkili, ithalat prosedüründe GDO açısından riskli 9 ürün olduğunu kaydetmiş, bu 9 riskli üründen bir tanesinin de çeltik olduğunu belirtmiştir. GDO’lu üretimin ve ticaretin olduğu ülkeler Risk Grubu olarak belirlendiğini, ABD’nin bu gruba dahil olduğunu ve riskli ürünün menşei riskli bir ülkeden gelmesi durumunda %100 kontrol (analiz) yapıldığı ifade edilmiştir.

Bu bilgiler ışığında, Mersin’de el konulan pirinçlerin GDO’lu olup olmadığı konusu Bakanlığın yaklaşımından daha büyük ciddiyet arz etmekte, ayrıca Bakan Eker’in açıklamaları halk sağlığını tehdit eden boyuta varmaktadır.

Bu bağlamda;

1-      Bakan Mehdi Eker, sorumlu olduğu Bakanlığının uzmanları tarafından belirlenen riskli ürün kapsamında çeltiğin riskli olduğundan ve ithal edilmesi Risk Grubu dahilinde ülkelerin bilgisinden habersiz midir?

2-      Bakanlık uzmanlarının kaydettiği riskli ürün ve risk grubuna dahil ülkeler bilgisi ile Bakan’ın çeltiğin riskli olmadığına dair açıklamalarındaki çelişkinin kaynağı nedir?

3-      Bakan Mehdi Eker Bakanlık tarafından riskli ilan edilmiş ve analiz ettikten sonra GDO’lu olduğu tespit edilmiş pirinçlerin güvenilir olduğunu hangi bilgiye dayanarak söylemektedir?

4-      Uluslararası GDO takip birimleri olan Greenpeace ve Gene Watch UK’in birlikte hazırladıkları Genetiği Değiştirilmiş Kontaminasyon (Bulaşıklılık) Kaydı’na göre dünyanın birçok ülkesinde, Çin’den ithal edilen ürünlerde GDO’lu pirince rastlanılmakta olduğu bilgisi ortaya çıkmıştır. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın GDO izleme birimi bu raporları takip etmekte midir? Bakanlık yetkilisinin Risk Grubu olarak tarif ettiği ülkeler arasında neden Çin bulunmamaktadır? Çin’den ithal edilen ürünler kontrol ve analize tabii tutulmakta mıdır?”

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete 22.04.2013)

URL: http://www.yesilgazete.org/?p=81137

Bu yazı GDO, Gıda, Haber içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

1 Responses to Melda Onur’dan GDO’lu pirinç için Mehdi Eker’e soru önergesi

  1. Geri bildirim: ABD’de Genetiği Değiştirilmiş Buğday Skandalı | Homeland Post Tv

Yorum bırakın