Pirinçte GDO Kanıtlandı!

Yeşil Gazete, Haber Merkezi 29/04/2013

Mersin’den Türkiye’ye sokulan 23 bin ton pirincin GDO’lu olduğu kanıtlandı.

2 Mart’ta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Mersin Limanı’ndan Türkiye’ye sokulan ve bir kısmı piyasaya da verilen pirinç numunelerine yapılan test sonuçlarına göre pirinçler GDO’lu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji-Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezi (İTÜ-MOBGAM) tarafından yapılan testlere göre Türkiye’ye Tat Bakliyat, Tiryaki Agro Tarım ve Göze Tarım şirketleri tarafından sokulan pirinçlerde bulaşıklık yok, pirinçler GDO’lu.

Rapora göre söz konusu GDO’lu pirinçler, LLRice601 ve Bt63 kodlu genetiği değiştirilmiş organizmalar.

İTÜ-MOBGAM raporlarında Merkezimize Mersin Cumhuriyet Savcılığı tarafından gönderilen MRS00083214, MRS00083330, MRS00083332 nolu numunelerde LLRice601 ve Bt63 ırklarının ikisinin birlikte var olduğu, pirinç spesifik yapılan Real-Time PCR ve DNA dizi analizleri ile tespiti edilmiştir“deniyor.

Greenpeace Akdeniz’in konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında “aynı pirinç örneğinde bu iki GDO çeşidinin bir arada olmasına dünyada ilk defa rastlandığının” altı çizildi.

Söz konusu pirinci ithal eden şirket yetkilileri, Mersin Cumhuriyet Savcılığı tarafından biyolojik terör ve kaçakçılık suçlamasıyla tutuklanırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “…Vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler.” demişti

“…Vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler. Çünkü ne Türkiye’de ne dünyada GDO’lu pirinç üretimi söz konusu.” demişti.

İTÜ-MOBGAM’ın aşağıda okuyabileceğiniz raporları sonrasında, Mehdi Eker’in vereceği cevap merak ediliyor.

Konuyla ilgili Yeşil Gazete’deAyşe Bereket ve Alper Tolga Akkuş imzalı bir haber ve bir köşe yazımızda konunun detaylarını ele almıştık.

CHP Milletvekili Melda Onur, Ayşe Bereket’in gazetemizdeki yazısının ardından TBMM’ye Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yazılı olarak yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi vermişti.

Greenpeace Akdeniz, son gelişmelerin ardından başlattığı Geri Dönüşü Olmaz” kampanyasında “Bu skandal ilk patladığında sorumlu bakanların hepsi ayrı telden çaldı. “Nakliyat sırasında bulaştı”, “Soyadan bulaştı” diyerek hepimizi uyutmaya çalıştılar.” diyor ve önemli bir iddiada bulunuyor: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı şimdi de ‘bulaşma’ adı altında GDO’ları soframıza getirecek 3 maddelik bir yasa tasarısı hazırladı. Bu tasarı meclise gelirse GDO’lar yeniden gıdamıza girer.

Kampanyaya bu adresten ulaşmak ve destek vermek mümkün.

Yeşil Gazete olarak konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

(Yeşil Gazete)

Bu yazı Ayse, GDO, Haber içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın